MERSİN DE NİEUWE TREKPLEİSTER VAN TURKİJE

MERSİN DE NİEUWE TREKPLEİSTER VAN TURKİJE

Niet veel Nederlanders kennen de naam van deze grote havenstad (1.000.000 inwoners) die aan de zuid-oost kust van Turkije ligt. sinds hier in 1954 de eerste grote aanlegsteigers verschenen, heeft mersin een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Eind jaren tachtig werden vanuit de haven van deze moderne stad zonder toeristische attracties voor het eerst meer goederen verscheept dan vanuit Istanbul, en door de gunstige ligging tussen het midden-oosten en Europa lijkt aan de groei geen einde te komen.

Het Toerisme staat in Mersin maar op een laag pitje, terwijl toch alle ingredienten hiervoor aanwezig zijn. Strand, uitgaansgelegeneden… Maar er zijn maar weinig (goede) hotels en de toeristische voorzieningen die er zijn, zijn toch voornamelijk op de lokale bevolking gericht. De meeste reizigers bezoeken Mersin vanwege de centrale functie die de stad heeft voor het openbaar vervoer. Hier eindigt namelijk een spoorlijn uit Adana, een paar km ten noorden van het treinstation ligt de drukke otogar(busstation) terwijl ten zuiden van het station de veerboten vertrekken naar Famagusta op het turkse deel van Cyprus(Kibris). Ten westen van het station liggen de meeste hotels.

Het positieve van het ontrbreken van massatoerisme is natuurlijk wel dat je veel meer kunt zien van het echte Turkse leven. Hier zul je niet snel worden aangesproken door lastige mannetjes die je hun fake Armani shirts willen verkopen, in tegenstelling tot in bijvoorbeeld Marmaris. Nee je loopt alleen enige kans dat de lokale mensen belangstellend zijn naar je afkomst. “Nerelisiniz acaba?” “waar komt u vandaan?”

De economische drijfveer van de stad is de haven en de daarbij behorende free zone, waar een groot aantal magazijnen en kledingateliers gevestigd zijn. Samen met Istanbul is Mersin één van de belangrijkste havenplaatsen van Turkije.
De bebouwing in Mersin bestaat voornamelijk uit appartementengebouwen van ongeveer 3 tot 20 verdiepingen hoog.

Omgeving van Mersin

Tarsus (30 km ten noordoosten van Mersin) was waarschijnlijk de geboorteplaats van de apostel Paulus. Bij ‘de bron van Paulus’ in het centrum zou zijn geboortehuis hebben gestaan. De Romeinse Kleopatra Kapisi (Poort van Cleopatra) herinnert aan de romantische ontmoeting van de Egyptische koningin met Marcus Antonius in 41 v.Chr. Het stadsmuseum met een archeologisch en een volkenkundige collectie vindt u in het 75. Yil kultur merkezi. Achter de Markam moskee uit de 19e eeuw staat in een wijk met smalle straatjes de 16e eeuwse Ulu cami met klokkentoren en een minaret. De eski cami tegenover de Makam cami is een tot moskee verbouwde 12e eeuwse kerk.

Paylaş