WAAROM HEB İK GEKOZEN VOOR MERSİN

WAAROM HEB İK GEKOZEN VOOR MERSİN

Het is allemaal begonnen met een uitnodiging van mijn zus in de zomer van 2001 zij had nl een vakantiehuis gekocht in Mezitli een deelgemeente van Mersin.Dit is een havenstad van bijna 1 miljoen inwoners gelegen ten zuidoosten van Turkije Na lang aandringen om bij haar nieuwe huis te komen logeren en samen de vakantie door te brengen heb ik dan toch akkoord gegaan want Mersin was voor mij totaal onbekend als toeristische trekpleister.İk had in totaal 10 dagen verlof waarvan ik de helft ging doorbrengen in binnenland bij de families en andere helft kwam ik naar Mersin.

Toen kwam ik aan bij mijn zus, zij had een appartement in een vakantie complex aan de azuur blauwe middellandse zee met verschillende zwembaden.Het had bijna alle mogelijkheden van een 5 sterren vakantie oord.İk zat meteen goed en begon aan een weekje lekker genieten .Ik begon de dag bij zonsopgang lekker gaan zwemmen in de zee, op deze uur is de zee heel aangenaam.Na een paar uur lekker in de zee kwam ik thuis en ontbijt lag klaar met een uitgebreide Turks ontbijt begon de dag goed.

Het hele dag door heb ik genoten van de accomodatie,ik was toch blij dat ik naar mijn zus had geluisterd.’s Avonds waren al veel vrienden uitgenodigd ,het is altijd leuker met nieuwe mensen om je heen en bij het eten was er lekkere vis en raki ,de avond was zeer gezellig en zwoel ,uren vloog voorbij.We spraken af om samen te gaan zwemmen in de vroege ochtend en nadien beloofden ze mij de streek te ontdekken.Het was al laat en we gingen een paar uur rusten en nadien zoals afgesproken kwamen we samen om bij zonsopgang te gaan zwemmen .Het was zo zalig de zon te zien uitkomen uit de middellandse zee.

Na samen te hebben ontbeten gingen we op trektocht eerst in de bergdorpen en zo passeerden we bij de lokale boeren waar ze zeer lekkere geitenkaas maken en hebben van die lekkere kazen gekocht.We kregen ook sıkma en börek aangeboden met een lekkere glas zelf gemaakte ayran ze waren toch zo gastvriendelijke mensen.

Nu we toch in de bergstreek zaten gingen we eeuwen oude ruiines opzoeken ,het is hier zeer rijk aan cultuur .Van hieruit hadden we een prachtige zicht op uitgestrekte bergen en de zee,ik begon al zeer snel gewoon te worden op de streek en voelde dat ik hier nog moet komen.

De dag nadien gingen we de baaien gaan opzoeken richting Narlıkuyu,het is hier nog niet zeer bekend voor internationale volk er is hier merendeels de lokale bevolking en trekt toeristen van de omstreken steden.Toch is het al de laatste 10 jaar hier ontdekt door Belgen en Nederlanders en sommige Duitsers die hier hun vakantie appartementen hebben ,met sommigen heb ik eens gesproken zij boften van hier.Toen begon het bij mij te rinkelen van waarom zou ik hier niet komen voor de volgende vakanties en eventueel een appartement te kopen.Veel Belgen en Nederlanders hadden zich gevestigd in Kargıpınarı in het Queenaba complex .

Dagen volgenden elkaar maar ik wou hier niet weg maar mijn week was er bijna op İk had hier zeer goede vrienden gemaakt.

Na een moeilijke afscheid ging ik richting België,ik kwam thuis maar in mijn gedachten zat ik nog in Mersin. We bleven elke dag contact houden met elkaar ,ons vriendschap kreeg sterkere banden.

Ik keerde na een korte tijd terug naar Mersin ,ik was daar toch zo gelukkig het is hier gewoonweg zalig, is het door de zon die gemiddeld 300 dagen per jaar schijnt of het klimaat of het lekkere eten of het gastvriendelijkheid of allemaal samen ik weet het niet maar hier voelde ik mij thuis.

İk ging meteen op zoek naar een appartement en vond iets naar mijn zin in Liparis 5 te Çesmeli.Mijn familieleden volgden mij ,twee zussen kochten hun intrek in Flamingo 8 in Tömük en mijn broer een appartement verdiep boven mij.Vortaan was hier ons zomer vakanties door te brengen met de families bij elkaar.De laatste 3 jaar woon ik nu permanent hier.İk woon nu hier tussen de citrusvruchten bomen .Het is hier elk seizoen van het jaar lekker aangenaam en het leven gaat door aan een zeer trage tempo zodat je van alles mooi kunt genieten.

Mehmet Aydın

Paylaş